zin en onzin

waar en niet waar over olijfolie

 

je kunt niet in olijfolie bakken

Sommige mensen denken dat olijfolie slecht wordt als je het verhit. Dat is absoluut niet zo. Olijfolie is één van de gezondste oliën om in te bakken of frituren. Omdat het een onverzadigd vet is, wordt bij verwarming de chemische samenstelling niet gewijzigd. Bij het frituren vormt zich een krokant laagje om je voeding heen. De sappen blijven er daardoor in zitten, terwijl de buitenkant heerlijk krokant wordt. Het vet wordt niet helemaal opgezogen zoals bij sommige andere oliën. Wel is het van belang dat de olijfolie warm genoeg is voordat je het product erin doet.

Natuurlijk gebruik je geen ongefilterde olijfolie want deze heeft bij verhitting wel schadelijke effecten op de gezondheid. (zie punt 2. In de tips voor het kopen van olijfolie)

 

olijfolie kun je niet jarenlang bewaren

Dat is absoluut waar. Een kennis van mij liet ooit vol trots een flesje olijfolie zien dat ze meegenomen had uit Afrika. Daar komen op zich bijzonder mooie olijfoliën vandaan. Dat vond zij ook. Daarom gebruikte zij de olie alleen voor speciale gelegenheden. Op het etiket las ik vervolgens dat de fles vier jaar oud was. Toen ik eraan rook bleek de olie inderdaad ranzig te zijn. Een ranzige olie herken je aan een muffe, matte geur. Aangezien ieder jaar olijfolie wordt geoogst, kun je ieder jaar een lekkere, verse olie kopen Al staat op de fles nog zo mooi dat de olijfolie twee jaar houdbaar is, eigenlijk geldt: hoe verser, hoe beter.

 

de beste olie is geraffineerde olie

Helaas is hiervan het tegendeel waar. Geraffineerd betekent juist dat alle gezonde stoffen eruit zijn gehaald. Het raffinageproces laat een geur- en smaakloze substantie over maar in sommige gevallen is raffinage nodig om er nog enigszins een redelijke olie van te maken. De beste olijfolie is extra vierge olijfolie en die hoeft nooit geraffineerd te worden om dat het de meest zuivere olijfolie is.

 

slechte olijfolie is bitter

Een bittere olijfolie hoeft helemaal niet slecht te zijn. Bitterheid is juist een kwaliteit van olijfolie. Veel belangrijker dan of een olie wel of niet bitter is, is de balans tussen de bitterheid, de scherpte en de fruitigheid. Als die drie in balans zijn, heb je een goede olijfolie te pakken. Overigens is de zuurtegraad van een olijfolie niet te proeven. Sommige mensen claimen van wel, maar dat is onmogelijk. De scherptesensatie die je soms in je keel voelt, wordt veroorzaak door venolen zoals oleocanthal.

 

olijfolie moet je altijd in de koelkast bewaren

Dit is niet geheel onwaar maar olijfolie in de koelkast bewaren is nou ook weer niet de bedoeling. Koel en donker is het beste. Dat wil zeggen niet in de volle zon op het aanrecht of dichtbij het fornuis.

 

 

 

 

Bron: het boek ‘Lekker Vet’ van Gregor Christiaans. ISBN978-90-903002-4-5